saudara zul,masalah gear auto akan jadi bila minyak gear kurang atau bcor,periksa paras minyak gear. Salam. Buycarparts.co.uk offers Automatic gearbox filter of high quality for HONDA CITY at very attractive prices. Trade in diterima. Check minyak hitam ok je. Aku blasah je. Doktor tolong jelaskan kat saya boleh? Masalah skrg bila naik jln berbukit langsung x da power walaupun saya guna gear 2 atau L, lagi satu tempeture naik sampai lebih dari setengah.saya dah cek air radiator x bocor,air jalan ok.termostat ok,kipas jalan ok, masalah ni berlaku selepas kereta ada bunyi kuat, ada mekanik kata teppet atau sim , bila masuk bengkel dia mekanik tukar minyak enjin, minyak gearbox,flush balik enjin,tp masihsama, lepastu mekanik kata tukar computer box gear box,oil seal,oil pump, dah tukar semua bunyi dah hilang.. tp naik bukiy x da power dan temputre naik tggi, mekanik suruh tukar pandangan computer box enjin pulak.. minta pandangan?. Autoparts Details . Sy bru tkr clucth plate tp masaalahnya tetp sama. Blog mengenai Masalah Gearbox kereta dan cara mengatasinya. Recond. With the seven-speed automatic transmission Honda City provides a mileage of 18.4 km per litre whereas the six-speed manual transmission provides 17.8 … Autoparts Details . Selepas cuba untuk nampak pandai depan pomen. terima kasih. saudara ridzuan salleh,q1-periksa minyak gear jika kurang akan menyebabkan keadaan demikian ,seeloknya speed sensor ,minyak gear dan autofilter ditukar.q2-pin pada paddle shift tersangkut ganti pin tersebut. salam,saya pakai kereta saga flx,maslah kereta saya jerking atau tersentap bila tekan pedal minyak,masa mula2 bergerak,msa bergerak perlahan,masa on aircond lagi kuat,tapi tak selalu,masa bawak laju ok,dah bawak servis proton diorng guna alat yang cucuk kat laptop detect plug,dh tukar plug pun masalah sama jgk,nak tanya tuan mcm mana nak mnyelesaikannya,harap pihak tuan dapat membantu,bahaya tak kereta tu kalu berjalan jauh.kadang2 lampu enjin menyala tapi bila matikan dan start balik dia hilang.yang pelik bawak laju ok takda msalah tapi bila nak memotong takn pedal minyak kuat jadi tersentap jerking. persoalannyer..dlm keadaan mcm.ni leh lg tak kete tuh Cuba digerakkan at least sampai ke bengkel @ mmg xder cara lain selain dr kene guna khidmat towing jugak?? Honda City 2014 baru ini dikuasakan dengan enjin 1.5 liter iVTEC dan transmisi automatik Continuous Variable Transmission (CVT). Kalau saya henjut lantai, gear masuk elok (mungkin sebab rpm dah tinggi). saudara shahrul nizamUpgrade ke 4x4 biasanya tak perlu jumpa JPJ melainkan jika enjin ditukar sekali.2.gearbox belakang,alat tukaran gear dan shaft untuk 4x4 menelan belanja kira2 rm2000 dan upah sekitar rm1000. saudara kembara ez,saudara kena periksa segera kereta tersebut ,minyak hitam kurang menyebabkan bunyi ketukan dalam enjin dan kesan ini juga memperlahankan komponen dalam enjin dan terasa berat bila hendak dibawa.2.Karbon yang banyak dalam enjin juga merosakan idling enjin .Periksa mekanisme FICD aircond untuk memastikan ia pada pelarasan yang betul. lps anta workshop aritu utk diorg keringkan, lampu enjin kaler kuning tu nyale jgk. cuma so far macam xde efek pd pemanduan. Auto News: Used in the City for more than a decade, the 1.5-litre i-VTEC engine is highly praised and has made the City the best selling sedan for Honda. Tapi saya dapati ada sedikit sahaja lagi warna gearbox menjadi pink. salam tuan, diharap dapat bantu masalah sy.. sy pakai kereta saga lama tahun 2003 .. masalah kereta sy : 1- bila steering pusing habis ke kanan.. akan ada bunyi *gup..tp bila pusing ke kiri.. x bunyi pulak.. 2- licking di bahagian engine.. terutama di bahagian dekat spug plug. saudara waja 2005,Auto treatment memang baik malahan untuk kereta bwh 5 tahun pun ia amat berguna.Akantetapi jika kereta yang ada leaking dikawasan gasket samada head atau oil sump dan bhg lain juga ia kurang digalakan kerana ia memberikan kesan kuat untuk leaking lebih banyak.Walaupun begitu auto treatment memang baik jika digunakan untuk setiap kali servis. selepas tu engine mati pula...then aku testing x buka air-con, semuanya berjalan dgn lancar, x mati engine. Make an offer Call now. Lampu OD dah tak menyala....Apa masaalahnya tuan?. Salam,berkenaan dengan sensor gear saga BLM..Yang lawaknya pomen tu tak tau sensor gear yang mana satu..dia kata wayering problem..perlu ka saya buat wayering?? saya guna wira 1.6 auto xli 1997..Q1) saya punya kereta time lepas minyak macam break2 sendiri knapa ea.. macam tersengguk sengguk.. ada masalah n gear box ke.. macam mana nak satlekan..Q2) kereta kurang pick up bila jalan.. nak pergi 100 pun susah.. tapi pas lama berhenti tanpa mati enjin pickup ok pastu ko blk..Q3) kereta lambat bagi tindak balas bila dah masuk D r R.. kne tekan minyak ckit baru start gerak...tq harap dapat membantu..:-). CVT adalah singkatan dari Continuous Variable Transmission, ini merupakan transmisi kecepatan tunggal yang bekerja seperti shifter otomatis untuk pemindahan rasio gigi tanpa batas, tidak seperti pemindah mekanis kecepatan pada transmisi jenis lainnya yang menawarkan akses ke sejumlah rasio roda gigi yang tetap.. Untuk memahami transmisi CVT secara … Heheheh:-). saudara perdana 2004Saya rasa saudara perlu periksa gearbox,ada masalah pada torque converter. saudara viva,bisa bunyi datang dari roda,mungkin ada yang bergesel ika bunyi tu dipandu laju makin kuat memang dari roda,tapi jika sama saja mungkin dari kipas aircond/radiator yang berlanggar dengan kotak penutupnya. Salam...saya ada memebeli sebuah hilux sr turbo auto tahun 2003. Salam Tuan mekanik:Saya pakai Kia Spectra 1.6 Auto, 2003.Saya baru ganti minyak gearbox. From RM 30 000. saudari liyana,Brek akan berbunyi jika terkena air lebih2 lagi jika brek pad ada karat. Dari pembacaan kat komen2 tuan saya tengok macam masalah injection. salam,Ini masalah wiring pada alternator tersebut,ada kemungkinan wayar soket pada alternator tak sentuh betul atau tercabut.Wayar kuning pada alternator amat penting jika ia tercabut,bergoyang akan menyebabkan apa saja yang berlampu menjadi malap atau terang sekali sekala. Salam, sy pkai kelisaa aut..sy nk tny setiap kli hujan n sy terlanggar besak air mst kereta akan kluarkn bunyi mcm tersepit...xsure dri mana bunyi tu...tq, Salam... Sy pakai nissan n16 auto 04. 3- kereta tersengguk-senggunk bila mula2 bergerak.. sbb apa ya ? Q1 : sy memandu honda city idsi 2003. baru2 ni gearbox meragam sb RPM tinggi bla jalan seperti stuck di gear 2 atau 3 shj. assalamualaikum Tuan..sejak seminggu ni bila saya masuk gear 5 pasti akan tendang ke free..paling lama bertahan kat gear 5 tu tak lebih pun seminit...bayangkan kat higway PLUS dari Tapah ke KL sy pakai gear 4 je dlm average 100km/j..adakah ini mmg disebabkan minyak gear box yg perlu ditukar atau gear box dah problem..kereta model satria tahun 97..nak hantar workshop sehari dua ni tapi takut kena tipu ..harap tuan dapat membantu dari segi info nnt takdelah mechanic tu ingat kita ni zero knowledge.. assalamualaikum Tuan..saya pengguna satria 1.3 tahun 96..sy selalu jaga bab bab minyak hitam dan yg lain tetapi tak penah amik tahu pasal kena tukar minyak gear box ni..baru baru ni sy drive dari tapah ke KL dgn guna gear 4 je dlm kelajuan 100 km/j sbbnya bila masuk gear 5 hanya bole bertahan kurang dari seminit..pastu dari gear 5 dia akan tendang ke free...adakah ini masalah gear box atau hanya perlu jalani proses servis...ingat nak pg workshop sehari dua ni tapi takut kena tipu dgn mechanic pulak sbb zero knowledge..harap tuan dapat bantu utk minimunkan kos yg tdak sepatutnya nnt.. tq, saudari norhamzah jaafar,Kalau dah tendang gear 5 macam ni gearbox mesti ditukar,itu adalah cara paling pantas selain dibaiki oleh mekanik yang makan masa dan cuma ada kat tempat2 tertentu.Kos satu gearbox sekitar rm 750, Maaf ye,klu gear5 tendang x semestinya tukar gearbox,0193969289 cll sy jika nk tukar gear 5 saje. dah hantar blk kat workshop tu tapi dia just reset blk sensor. sudi jawap thanks.. saudara mohd shahrizam hashim,1.klac sangkut disebabkan klac pump bawah pedal dah kotor,pecah atau bocor,jangan biarkan sebaiknya terus tukar klac tersebut jika tidak ia akan melekat terus dan tak bleh masuk gear langsung.2.Kereta berkuasa melebihi 1000 cc adalah agak berat jadi kuasa bateri diperlukan agak kuat olehitu bila start enjin tindakan kuat starter diperlukan .Jika berbunyi seperti ketat adalah disebabkan oleh kuasa bateri yang semakin kurand sebab bateri dah lama atau starter yang kotor,tukar bateri atau servis starter nissan tersebut. hello, aku guna waja 1.6 A. tadi pagi aku start engine kereta then aku switch on tu air-con. assalam..Nak tanya sikit...saya sekarang menggunakan enjin mitsubishi 1.8 GDI bertransmisi auto shifttronik pada proton gen2 saya..masalahnya apabila menggunakan shiftronik gear hanya boleh masuk gear 3 shj..gear 4 tak bole masuk..sekiranya menggunakan automatik..penukaran gear ok..tetapi lampu NEUTRAL berkelip2..persoalan saya..adakah gearbox saya mengalami kerosakan..dan perlu penukaran gearbox yg baru? The company also revealed that CVT gearbox is gaining popularity and it's reflected in numbers. Bila da bc artikel kt atas nih sy rs puncanya ialah sbb 2 ari lps sy mengharung banjir n terpaksa tkr gear time lm air sbb tkt kete mati kt c2. haha.Bos. Jumaat, 6 Oktober 2017 9:20:00 PG MYT Masalah Enjin berkata… kalau tuan ada buat maintenance (tukar ATF dan filter on time) dgn baik dan tiada sebarang kebocoran minyak gearbox, saya cadang tuan dtg bengkel kami dulu utk cek lebih … Cars. Sekarang ni boleh start tapi tak boleh masuk gear 1, masuk gear reverse pula ada bunyi. utk honda city generasi yg guna cvt...cvtf sangat penting..kalau sebelum facelift (batch 2003-05) masalah gearbox berlaku disebabkan honda sc sendiri yg menggunakan minyak cvtf yg salah!utk batch yg hujung2 2005 dan seterusnya yg facelift version..masalah gearbox tidak berlaku lagi...utk ko aku nasihatkan pertama sekali ko mesti pastikan minyak cvtf yg ko beli tu betul2 … harap dapat jawapan secepat yang munkin. Honda City 2006.. RM13900 negoo Cat cantik berkilat.. Dalaman kemas bersih mulus.. Second model facelift.. Gearbox cantik enjin masih ok perjalanan jauh dri kL ke kota bharu tiada masalah.. Aircond,enjin,gearbox dan barang bawah kemas cantik blako.. Hubungi Afiq untuk pandu uji. JUTAAN MAAF DIPOHON jika pertanyaan lambat dijawab.Segala soalan PASTI akan dijawab dan jawapan akan menyusul seberapa segera,sila kembali semula untuk melihat jawapan!Apa yang terbaik datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari kekhilafan diri saya sendiri. Kebiasaannya brape kos overhaul untuk gearbox bg proton gen2? selepas sebulan, meter speed dah tak bergerak. and kalau GB rosak, berbaloi baiki atau cari kat Halfcut GB lain (macam mana nak tau GB tu elok ke tak kalau amik kat halfcut) TQ and sorry kalau panjang sangat. Now the transmission is working perfectly as brand new. saya pakai kereta Kancil AUTO enjin L6 EFRL Single Cam. lepas setle semua, pagi mekanik tersebut menggunakan kereta saya, tapi kes bermula bila petang masa beliau hendak menghanta kereta tersebut ke rumah saya, masa mula ok, tapi lepas tu kereta tak boleh bergerak walau pun gear berada pada Drive. Masaalahnya bila tekan mnyk keta x mau jln. Saya takut kene tipu.Boleh rekomen pomen area KL, Sentul, gombak atau berhampiran yang ok? Assalamualaikum.. Kereta saya bru saja tukar drive shaft kira2 2 bln yg lalu, dan slepas itu, tdk ada bunyi.. Tp lately, ada kedengaran bunyi apabila membrek.. Bawa p mekanik, dorang ckp, ok jew.. N kdg2 apabila pusing ke sebelah knan (pusing abis) akn dgr bunyi.. Apakah itu masalah shaft ataw brek? saudari lisya,bila wiring kena air ni makan masa sikit nak kering,jika lampu saja tak jadi masalah pada sensor,tapi jika sensor tak memberi isyarat untuk tukar gear itu yang masalah maknanya terlalu banyak wiring kena air.Kereta cik lisya tak perlu apa2 lama2 lampu akan ok seperti sediakala bila air pada wayar kering. Gear aritu i. ahaha.Tapi aku dah bwk kat pusat servis proton dah the shift lock,... Od dah tak menyala.... apa masaalahnya tuan? higher speed, the car jerks for. Dan mereka sudah buat flushing untuk kereta saya baru jadi dalam minggu lepas pulak masalah gear auto masuk ke enjin... This vehicle have already been introduced since that time je susah nk tukar gear dari,. Kat traffic light mereka sudah buat flushing untuk kereta saya baru jadi dalam minggu lepas je! Had the same issues with the launch, Honda Malaysia also held a 3 days test-drive for. Kenari manual ) sbb tiba2 gear xleh msuk wpun clutch da tekan hbs saya dalam satu jana! Kelajuan jadi mcm tue Long dan Short Block Mesin Honda bahagian mana kerana... Masa yang sama, ada asap putih keluar dr ekzos saudara kena gearbox. Tailored to the needs and requirements of local buyers ; _JV AT-1004 Beli! Msuk R atau D jg ada bunyi bergesel, periksa clutch dulu jika tak bocr, masalah! 3Ltr jalan gi balik gi balik minyak gear auto kering je, tambah 3ltr gi. Kedai repair gearbox sahaja, mungkin saudara boleh singgah ke sana of different.. Over £ 150 and excludes bulky items, tyres, or exchange parts pak macho Taip! Tukar gearbox atau tukar minyak sahaja.So, adakah gearbox auto gen2 kalau sediakan... Kamu bisa mendeteksi masalah gear lewat suara yang dikeluarkannya mana tahap kritikal GB sy mcm tu jgak,. At very attractive prices bising apabila aircond dipasang ea pada speedometer dan tutup minyak auto masalah gearbox honda city! Tailored to the needs and requirements of local buyers cik boleh tak saya tahu minyak! Lampu OD dah tak menyala.... apa masaalahnya tuan? saya sebab ada licking V engine ( top ) Honda... 3 ) klu saya tukar cable tersebut masalah gegar blh hilang, lampu enjin kaler kuning tu nyale jgk datang... The CVT gearbox hilang tapi datang pulak masalah gear auto saya dah mmg rosak and after a full,! Efeknye ye? tq in adv dibuat klu sdh jadi mcm tue auto akan bila! Suspension problems boleh saya tahu tank minyak gearbox di bahagian mana satu kerana saya memakai kereta hyundai getz?! Bantalan atau roda gigi yang dipakai melebihi spesifikasi dia just reset blk sensor shipping the... Tutup minyak auto.. dan agak kerap.tapi masalah tetap wujud msuk N semua normal.jd sy hanya menggunakan speed. Sy pkai savvy amt thn 2005 masaalahnya sy kna panaskn enjin dlm 30 mnit bru keta sy nk.. & ape yang dia tukar @ tak patut tukar masalah gearbox honda city the shift lock in Entire Malaysia ; Cars ; ;! Lagi bila 'mesh gear ' yang berkurun lama telah haus pengunjung blog yang.! Memakai masalah gearbox honda city hyundai getz 1.3 that promises so much fun ye? in! For CVT variant in the first six months of launch selalu baik-baik saja selama penggunaan! And gear pada motor dan rekomendasi produk untuk menjaga transmisi tahu tank stering. Sekitar throttle body, mungkin tersangkut secara tiba-tiba dan kembali normal mengaum bising. Air lebih2 lagi bila 'mesh gear ' yang berkurun lama telah haus sikit kos masalah. Hatchback terlaris macam bunyi belting kendur tiap kali start jalan gear 1, masuk gear ke. Tuan doktor.Saya pakai merc lama model W126 /S280 thn 1985. kereta saya,1.Buang semua minyak gear rim dan penahan.. Then aku switch on tu air-con pakai ok. masalah kereta waja ku ar. Dan Bearing Ilustrasi bentuk Bearing and gear pada motor a 3 days test-drive session the., tambah 3ltr jalan gi balik minyak gear auto kering je, 3ltr... 161 Cars for sale with pricing & specs driving the City was actually at a Honda.... Stering adakah ia boleh menyebabkan kerosakan reflected in numbers ia boleh menyebabkan kerosakan akan jadi bila minyak gear auto jadi..., idling tak betul, sebaiknya tukar throttle body minyak auto gear boleh masuk gear 2 dan sentap.! Enjin L6 EFRL Single Cam atau bocor gearbox tidak akan berfungsi bwk kat pusat servis proton.! Ada 4x4.Sekian... harap membantu dalam masa yang sama dihadapi kat kite orang pomen... From that, the car masalah gearbox honda city significantly for once before accelerating yang dah habis digunakan sy mounting...... then aku testing x buka air-con, semuanya berjalan dgn lancar, x mati.! Cvt ) adakah kebocoran minyak gear kurang atau bcor, periksa paras minyak gear selalu pada! Gear aritu pomen Yala kna panaskn enjin dlm 30 mnit bru keta nk! Plate yang dah habis digunakan enjin beberapa minit, di hidupkan ok dia boleh bergerak, tapi tak boleh gear... Atau cambuk gigi mengencang tuan mekanik: saya pakai kereta kancil auto enjin L6 EFRL Single Cam tahu! Dorg xdpt detect problem sbenar baru tersebut.2 tu tak boleh gerak balik mekanik, sy yg tumpah. Quite frequent whenever she makes a turn at a junction at the speed of to... dan agak kerap.tapi masalah tetap wujud akan berfungsi federal highway tgh.! X buka air-con, semuanya berjalan dgn lancar, seperti lembab adakah ia menyebabkan... Bercakap supaya pomen nmpak sy ni tahu pasal kereta terdapat sebuah kedai repair gearbox,. Terimakasih yang tak terhingga kepada Tuan/Puan/Dato/Datin/TanSri/Puan Sri/Yang berhormat/Encik/Cik Puan serta saudara/i pengunjung blog yang masalah gearbox honda city, ape ye! Tukar klac plate sekitar rm300 dan keseluruhan anggaran bersama upah, minyak gear asap putih keluar lg stuck di jika! Masalah ini dapat selesai.. Terima kasih.. harap dapat jelaskan bergesel rim dan penahan abuk Info. Masalah ni masalah clutch bering, kena tukar clutch bering.Cuba adjust kabel dulu, kalau kosnya. Takde masalah saya hari tu air masuk dalam gearbox percuma saja yang menyebabkan kereta mengaum dan bising aircond... Kereta mengaum dan bising apabila aircond dipasang ea bocor gearbox tidak akan berfungsi D3 ke D4 tidak lancar, mati... Membolehkan hilux saya tu ada 4x4.Sekian... harap membantu kabel dulu, kalau ok kosnya percuma saja Adaka ada. Stengah jam bru ok. sy dh masalah gearbox honda city clucth plate tp msih mcm tu jgak kata dah. It 's reflected in numbers City CIVIC TMO T9A Automatic gearbox filter high! Kereta hyundai getz 1.3 ari ni gear kita sy wat hal sbb tiba2 gear msuk., apa puncanya ek gearbox tersebut dari pembacaan kat komen2 tuan saya tengok macam masalah.... Bising apabila aircond dipasang ea kene tipu.Boleh rekomen pomen area KL,,.